info@nesiokles.lt +370 674 74161
Kontaktai
0 0

Produktas sėkmingai pridėtas į pirkinių krepšelį

Kiekis
Iš viso

Krepšelyje yra 0 elementų. Krepšelyje yra 1 elementas.

Prekės iš viso
Iš viso pristatymas  Nemokamas!
Iš viso
Tęsti apsipirkimą Pereiti prie apmokėjimo
Menu

Jau pirkote nešioklę, tačiau kūdikis joje verkia ir jai priešinasi?


Pirmieji kartai segantis/rišantis nešioklę gali suteikti ne pačių linksmiausių emocijų ir netgi nuliūdinti: kūdikiai verkia, riečiasi, nepatogiai sukniumba ir rodo savo nepasitenkinimą nauju daiktu.

Neretai mes – tėvai pasijuntame bejėgiai ir nusiviliame nešiokle, netgi jos nepradėję aktyviai naudoti. Kūdikis verkia, o mes suprantame, kad, „matyt nešioklė tinka visiems kitiems, bet tik ne mūsų atveju“.

Šio straipsnio tikslas – padėti Jums suvokti, kokia tikroji kūdikio nepasitenkinimo nešiokle priežastis ar priežastys, bei suteikti kuo daugiau naudingų patarimų, padėsiančių mažyliui ir Jums apsiprasti su nauju nešiojimo pagalbininku.

Vienas svarbiausių principų – mamos ir tėčio ramybė bei pasitikėjimas savimi ir savo mažyliu.

Išties sunku segtis nešioklę, jei šalia, tarsi sąžinės priekaištas, artimas žmogus bamba: „kas čia per daiktas? Ar jis tikrai nepakenks? Man atrodo mūsų kūdikis tuoj verks.“ Pasistenkite vienas kitą palaikyti, kartu žiūrėti konkrečios nešioklės naudojimo video filmukus, įsigilinti į nešiojimo būdus, galbūt negi panaršyti internete ir paieškoti bendraminčių, naudojančių tokio pobūdžio nešiokles. Bendrumo jausmas įkvepia bandyti, stengtis ir nepasiduoti nerimui.

Ypač smagu, kai mama ir tėtis veikia išvien – pirmą kartą segantis padeda sureguliuoti dirželius ir sagteles, pasižiūri, kad mažylis nešioklėje įsitaisytų simetriškai ir lygiai, pakalbina jį. Vaikai jaučia tėvų nuotaiką, tad šeimai veikiant „viena linkme“ ir mažyliui gera jaustis saugiai.

Pagalbininkai – žaislas ir veidrodis.

Jei nešioklė jums visiškai naujas ir nematytas daiktas, pirmą kartą vietoj mažylio į ją įsidėkite minkštą žaislą ar lėlę – taip pajusite, kurią dalį reikia traukti ar tempti reguliuojant dydį, kaip veikia sagtys/diržai. Išbandykite įvairius segimo variantus, pajuskite, kuriuos taškus nešioklė įtempia, kaip juos atleisti viduje jau esant vaikui, pasitreniruokite, kaip išimsite vaikelį jam pravirkus ir pan.  Jūs viską žinosite iš anksto ir dėl to patirsite kur kas mažiau streso vaikui jau esant nešioklėje, netgi mažyliui stipriai pravirkus.

  

Patogu stovėti priešais veidrodį. Netgi jei šalia ir yra artimas žmogus, labai šaunu save ir vaiką stebėti veidrodyje: patys pastebėsite, kai vaiko viena kojytė bus labiau išlindus iš nešioklės nei kita, nešioklė kuriame nors šone labiau atpalaiduota ar vaiko drabužėlis nepatogiai susiraitęs.

Dabar, kai jau perpratote nešioklę, esate susipažinę su jos funkcijomis ir galimybėmis, laikas susitarti su kūdikiu. Nežinome, ar Jums tai padės, tačiau norime pasakyti, kad pirmąjį kartą nešioklėje pravirksta daugelis mūsų matytų mažylių – tiek poros savaičių naujagimių, tiek pusmečio vaikų. Be abejo, nemažai ir tokių, kurie nešioklėje jaučiasi puikiai ir ramiai užsnūsta.


Yra kelios rimtos ir nelabai rimtos priežastys, dėl ko kūdikis verkia nešioklėje.

Sveikatos sutrikimai.

Rimčiausia priežastis – fiziologiniai vaiko kūno ypatumai. Jei kūdikio raumenų tonusas padidėjęs ar yra problemų su klubais ar pan., vaikui išties gali skaudėti, mausti ar tempti dedantis jį į nešioklę. Apie tokius negalavimus tėveliai dažniausiai žino, konsultuojasi su gydančiu mediku ir juos po truputį įveikia. Pašalinus šiuos trukdžius nešioklė naudojama įprastais būdais ir vaikutis nebeverkia joje.

Norime padrąsinti netgi tuos tėvelius, kurių kūdikiai nuolat turi nešioti specialų klubų įtvarą – medikams leidus, nešioklėje mažylis patogiai telpa su juo ir gali būti nešiojamas įprastu būdu.

Mechaninės kliūtys.

Gali būti, kad vaikas negali laisvai kvėpuoti, todėl verkia nešioklėje. Patikrinkite, ar vaiko nosytės nedengia jūsų ar vaiko drabužis, ar nosytė neprispausta link krūtinės, pasukite jo galvelę patogiai.

Kas nors spaudžia. Pašalinkite visus įmanomus dirgiklius ir kietus objektus nuo savęs ir mažylio – stambius kaklo papuošalus, drabužius su didele sagtimi ir pan. Patikrinkite, ar vaiko drabužėlis nepersisuko, neužsiveržė, renkite vaiką ne per ankštais rūbeliais – jie turi nevaržyti kūdikio kojyčių padėties.

Karšta. Vaikui nešioklėje, prigludus prie mamos krūtinės, net ir įprastai nešiojant yra daug šilčiau nei gulint vėsiame vežimėlyje, tad visuomet tai prisiminkite – nerenkite vaiko per storai. Sukaitęs vaikas gali tapti irzlus. Ta pati taisyklė galioja ir nešioklę dedantis pirmus kartus – stresas prideda keletą papildomų karščio laipsnių ir judu abu galite tapti suplukusiais piktais žmogeliukais. Renkitės patogiai, lengvai.

Trūksta mamos rankų. Imituojame rankų glėbį.

„Mama neša ne taip“. Vaikas, nuolat nešiojamas ant rankų, įprato prie kitokio glėbio ir suspaudimo, tad nešioklėje gali pasijusti nejaukiai ir pradėti verkti. Patarimas pirmiems nešiojimo kartams – dėkite savo rankas po nešiokle ir imituokite, kad tai jūs nešiojate kūdikį. Leiskite jam/jai jausti jūsų rankų šilumą ir prisilietimą.


Kaip ant rankų. Nešioklėje kūdikį priveržkite tinkamai – tokiu stiprumu, kokiu jį laikote ant rankų, savo glėbyje – nei laisviau, nei tvirčiau. Tvirtai ir patikimai. Kūdikis tokiu atveju taip pat jausis saugiai ir jaukiai.

Pasaulis sustojo. Judame.

Daugiau judesio. Kažkodėl kai kurie tėveliai įsivaizduoja, kad įsiėjus kūdikį į nešioklę, jie galės ramiai atsisėsti prie televizoriaus ir įsipatoginę žiūrėti mėgstamą laidą. Nešioklėje esančiam kūdikiui gali atrodyti visiškai priešingai. Nešioklė skirta aktyvesniam gyvenimo būdui, tad mažyliui labiau patinka judesys, supimas, besikeičiantys aplinkos vaizdai. Nesustinkite su kūdikiu nešioklėje – judėkite, linguokite, vaikščiokite. Taip mažylio dėmesys bus nukreiptas ne į nešioklę, bet į aplinkos tyrinėjimą, naujus garsus ir vaizdus.


Kitos pagalbinės priemonės.

Gal dar neišbandėte?

Jei naudojate čiulptuką, ar turite kitą raminantį daikčiuką (pvz. merliuką, miego žaisliuką), galite jį pasiūlyti nerimaujančiam nešioklėje kūdikiui.

Laukas.

Jei jūsų vaikas ramesnis gryname ore, užsisegę nešioklę, stenkitės keliauti į lauką. Nors trumpam. Galbūt lauke jums abiems bus gaiviau ir įdomiau. Dažnas mažylis mėgsta ir pamiegoti lauke.

Akimirkos žavesys.

Nuotaika ir momentas. Pirmieji nešioklės segimosi kartai lai būna džiaugsmingi. Išlaukite akimirkos, kai vaikas sotus, ramus, išsimiegojęs ir gerai nusiteikęs ir tik tuomet išbandykite nešioklę. Jei mokysitės segtis nešioklę tik tuomet, kai mažylis verkia, yra pavargęs ar jį/ją kamuoja pilvuko skausmai, vėliau nešioklė gali asocijuotis su šia nemalonia akimirka ir nuolat kelti nepasitenkinimą. Tačiau tai nėra griežta taisyklė, nes daugelis kūdikių, nešioklėje pajutę mamos/tėčio artumą, šilumą, pilvuku prigludę prie jūsų pilvo, nurimsta ir pasijunta saugūs ir ramūs.

Netgi jei vaikas nešioklėje nurimo, jaučiasi gerai, pirmais kartais nepiktnaudžiaukite, panešiokite po neilgą laiko tarpą. Vėliau nešiokite vis ilgiau. Prie nešiojimo turi prisitaikyti ne tik mažylis, bet ir jūsų kūnas – nugara, pečiai, klubai.

Nepasiduokite, bandykite ne vieną kartą. Išjauskite savo mažylį, bandykite įvairius būdus, atraskite savąjį. Ieškokite atsakymo, klauskite nešiojančių mamų.

Išbandykite viską ir, jei reikės padrąsinimo, konsultacijos ar kils kitokių nešiojimo klausimų, visuomet galite skambinti mums – tel. +37067474161 ar rašyti info@nesiokles.lt