info@nesiokles.lt +370 674 74161
Kontaktai
0 0

Produktas sėkmingai pridėtas į pirkinių krepšelį

Kiekis
Iš viso

Krepšelyje yra 0 elementų. Krepšelyje yra 1 elementas.

Prekės iš viso
Iš viso pristatymas  Nemokamas!
Iš viso
Tęsti apsipirkimą Pereiti prie apmokėjimo
Menu

KENGŪROS METODAS - ANKSČIAU GIMUSIEMS NAUJAGIMIAMS

Kengūros metodas, dar žinomas kaip „oda prie odos“ kontaktas, plačiai taikomas pasaulyje. Tai reiškia, kad naujagimis, paprastai tik su sauskelnėmis, guldomas vienam iš tėvų ant krūtinės po drabužiais. Jis laikomas kniūbsčias vertikalioje padėtyje. Atrodo, tarsi naujagimis gulėtų kengūros sterblėje. Sterblė – tai motinos artumo, atsidavimo, kantrybės ir rūpestingumo simbolis. Nors šis metodas tinka bet kokio ūgio kūdikiui, jis ypač rekomenduojamas neišnešiotiems naujagimiams. Taip stiprinamas ryšys tarp naujagimio ir jo tėvų. Vaikas tarsi tęsia buvimą mamos įsčiose, patiria panašius pojūčius.

Kengūros priežiūros metodas yra būdas, kuomet neišnešiotą naujagimį jo globėjas glaudžia prie savęs taip, kad būtų kuo daugiau odos kontakto. Buvo ištirta, kad artimas fizinis kontaktas su mama gali padėti stabilizuoti prieš laiką gimusio kūdikio širdies ritmą, temperatūrą ir kvėpavimą, nes tokiems kūdikiams neretai sunku koordinuoti kvėpavimą ir širdies ritmą patiems. Tyrėjai taip pat nustatė, kad motinos, naudojančios šį metodą dažniau turi galimybę kūdikius maitinti krūtimi, ir turi daugiau pieno. Be to, buvo nustatyta, kad prieš laiką gimę kūdikiai, kuriems taikomas kengūros metodas, ilgiau miega, priauga daugiau svorio, mažiau verkia, tampa judresni, ir anksčiau išrašomi iš ligoninės. Paskutinė apklausa parodė, kad 82 procentai visų kūdikių reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyrių Jungtinės Amerikos Valstijose šiandien praktikuoja kengūros priežiūros metodą.

Anksčiau kengūros priežiūros metodą taikydavo tik neišnešiotukams kurie gimdavo sverdami mažiau kaip 1500 gramų ir sugebėdavo patys kvėpuoti. Iš tikro, širdies - plaučių stebėjimas, oksimetrija, papildomas deguonies tiekimas ar nuolatinis kvėpavimo takų ventiliavimas, bei intraveninės infuzijos visai netrukdo kengūros priežiūros metodui taikyti. Mažyliai kuriems taikomas šis metodas yra mažiau linkę į apnėją ir bradikardiją.

 

Paprastai, taikant šį metodą, kūdikis paliekamas tik su sauskelnėmis ir pritvirtinamas audinio juosta prie mamos nuogos krūtinės tokiu būdu, kad mažylio ausytė priglustų prie mamos krūtinės ties širdimi. Motina dėvi marškinėlius arba ligoninės chalatą su atsagstomu priekiu. Audinys apvyniojamas aplink kūdikį ir jo užpakaliuką taip suformuojant išlinkimą.

Juosta netrukdo motinos krūtinei kvėpuojant kilnotis ir tokiu būdu stimuliuoti kūdikio kvėpavimą. Dėl uždaros erdvės, kuria kvėpuodami dalinasi motina ir kūdikis, mažylis gauna daugiau anglies dioksido, kuris taip pat skatina kvėpavimą. Ne tik motina, bet ir tėvas gali naudoti odos sąlyčio metodą.

Motinos ir labai mažo gimimo svorio naujagimio atskyrimą lydi didžiulis psichologinis stresas, elgesio problemos ir laktacijos surikimai. Naujagimiai, kurie gimė iki 700 g svorio ir kuriems nereikia didelio deguonies kiekio, gali būti saugiai guldomi motinai tarp krūtų keturioms valandoms. Tyrimai rodo, kad motinų, kurios taikė „oda prie odos“ būdą, laktacija buvo keturiomis savaitėmis ilgesnė, nei tų, kurios tik vystė ir laikė naujagimį. Be to, tokie 6 mėn. amžiaus naujagimiai verkė mažiau, nei kontrolinės grupės vaikai. Taikant KM, ne tik pagerėja motinos laktacija, bet ir geriau išsiskiria paslėptas pienas, sparčiau auga naujagimio svoris, jo oda kolonizuojama motinos mikroflora, taip išvengiama hospitalinės infekcijos pavojaus.

Norint užtikrinti sėkmingą vėlesnį maitinimą krūtimi, efektyviausia taikyti kengūros priežiūros metodą po gimdymo praėjus nuo 30 minučių iki 2 valandų. Šis metodas gali būti taikomas visą parą arba trumpais periodais, palaipsniui ilginant juos, priklausomai nuo to kaip turintys sunkius sveikatos sutrikimus naujagimiai juos toleruoja. Jį taip pat galima pradėti taikyti kūdikiui tik gimus, po kelių valandų po gimimo, ar net praėjus kelioms dienoms ar savaitėms. Kengūros priežiūros propaguotojai skatina praktikuoti intensyvų fizinį kontaktą kaip metodą apie šešias savaites, per kurias motinai susireguliuoja pieno gamyba ir abu, - tiek motina, tiek kūdikis, - psichologiškai atsigauna po gimdymo.

Parengta pagal www.geramama.lt bei www.boba.com straipsnius