info@nesiokles.lt +370 674 74161
Kontaktai
0 0

Produktas sėkmingai pridėtas į pirkinių krepšelį

Kiekis
Iš viso

Krepšelyje yra 0 elementų. Krepšelyje yra 1 elementas.

Prekės iš viso
Iš viso pristatymas  Nemokamas!
Iš viso
Tęsti apsipirkimą Pereiti prie apmokėjimo
Menu

Nešioklėje - veidu į pasaulį. Gerai ar blogai?

„Mano vaikui viskas įdomu – namuose nešiojame tik nusuktą nuo mūsų. Jam patinka dairytis ir viską aplinkui matyti, o atsuktas į mane iškart muistosi ir verkia. Tad norime nešioklės, kuri būtinai turėtų poziciją – veiduku į pasaulį“

Taip pokalbį pradeda dalis nešioklės ieškančių tėvų. Ypatingai šis poreikis tampa išreikštas tuomet, kai vaikui sueina 3-4 mėnesiai.

Išties, tokio amžiaus kūdikiai jau pradeda stipriau domėtis aplinka, nori dairytis ir matyti, kas vyksta aplinkui. Tėvams gali atrodyti, kad nuo šiol vaiko nebegalės nešioti atsukto į save ir kuo jis bus vyresnis, tuo stipresnis bus poreikis matyti „pasaulį“, bet ne tėvus.


BET AR IŠ TIESŲ TAI TIESA? KODĖL TUOMET TIEK DAUG ĮSPĖJIMŲ IR FAKTŲ APIE ŠIOS POZICIJOS – „VEIDU Į PASAULĮ“ NETAISYKLINGUMĄ NEŠIOJANT PAČIUS MAŽIAUSIUS VAIKUS?

Mes pateikiame pagrindinius faktus, o JŪS patys nuspręsite, ar Jums tikrai reikalinga ši nešimo pozicija. Jei jos išties reikia, galbūt nešti veiduku į pasaulį nuspręsite kiek vėliau -  paaugus bei sustiprėjus vaikučiui.

1. Pakabinus naujagimį veiduku į pasaulį vaiko svoris sutelkiamas į jo klynuką, kryžkaulį. Jis tarsi kabinamas „už triusikėlių“, kojytės nutįsta tiesiai žemyn, taip dar labiau koncentruojant svorį labai jautrioje vietoje (ypač - berniukams). Tai nėra taip patogu, kaip kad būti prigludus prie mamos/tėčio krūtinės, kuomet naujagimio stuburo linkis tarsi atkartoja suaugusiojo krūtinės formą – du kūnai ergonomiškai sutampa.

2. Negalima tiesinti savarankiškai dar nesėdinčio vaiko nugaros, nes jo kryžkaulis ir dubuo nėra pasirengę šiai svorio apkrovai. Natūrali stuburo padėtis – „C“ (vėliau – „J“) forma iki tol, kol vaikas pradeda pats sėdėti. Kaip žinome, vaikas gimsta su natūraliu stuburo linkiu, kuris yra „C“ formos. Vaikui augant ir vystantis, stuburo forma kinta, tačiau tokia pati kaip mūsų – suaugusių, arba kitaip „S“ formos tampa tik tuomet, kai vaikas jau geba savarankiškai sėdėti, ropoti, eiti. Nešant nešioklėje veiduku į save, yra lengva palaikyti natūralų vaiko stuburo linkį, nes nešioklės nugarėlė minkštai priglunda prie vaiko kūno ir jį tvirtai prilaiko - tarsi jūsų delnai. Tačiau nusukus vaiką nuo savęs, savarankiškai nesėdinčio vaiko nugarytė linksta į priekį, jau nėra tvirtai prilaikoma, o tiesiog remiasi į jūsų krūtinę ir yra anksčiau laiko tiesinama. Arba, dar blogiau – vaikas paprasčiausiai sukniumba nešioklėje arba kybo už pažastėlių. Jeigu vaikas jau didelis ir sėdintis, matyt, nebepakenksite jo stuburui, tačiau mažiausiųjų vaikų nugarytes turime pasaugoti rūpestingiau...

3. Rizika vaikui užmigus – apsnūdus, vaiko smakras svyra žemyn, artėja prie vaiko krūtinės, blokuojami kvėpavimo takai, apsunkinamas kvėpavimas. Nesunku įsivaizduoti, kaip nepatogu ir nesaugu miegoti taip sukniubus. O jei vaikelis prieš užsnūstant būtų buvęs atsuktas į jus – jo/jos galvelė patogiai nusvirtų ir priglustų prie jūsų krūtinės, kūnelis jaukiai atsipalaiduotų - tokia pozicija puikiai tinka miegeliui.



NETEISINGA IR NESAUGI POZICIJA UŽMIGUS SAUGI IR PATOGI MIEGO POZICIJA
 


4. Patys nešioklių gamintojai riboja laiką, kartais - iki 20 min. Atsakingi nešioklių gamintojai, sukūrę nešioklę su pozicija „veidu į pasaulį“, savo instrukcijose nurodo, kad taip nešioti rekomenduojama tik sėdintį vaiką ir maždaug 20 min. Įspėja, jokiu būdu nemigdyti šioje pozicijoje. Ši pozicija skirta linksmam laiko praleidimui, pažaidimui.

5. Vaikas geba dairytis ir pats sukioti galvytę! Nors tai atrodo neįtikėtina, bet jei jūsų 2 mėnesių naujagimis dar sunkiai koordinuoja savo galvelę ir kyla noras aplinką rodyti nuolat keičiant jo/jos nešiojimo pozicijas, turite patikėti, jog vaikui augant ir stiprėjant, išmokus tvirtai laikyti galvą, sėdėti, ropoti, jo mobilumas taps neįtikėtinu ir jokia nešioklė nesukliudys vaikui stebėti aplinką visomis kryptimis. Augantys mažyliai, nešami nešioklėje veiduku į mamą/tėtį, puikiai sukiojasi, dairosi ir netgi sugeba rankutėmis nutverti juos sudominusį objektą. O jūsų nugara lieka apsaugota nuo vis didėjančio vaiko svorio krūvio.

6. Mamos/tėčio stuburo gelbėjimas – jis įmanomas tik tuomet, kai vaiko kojytės apsiveja apie mamos/tėčio liemenį. Nešant vaiką veidu į jus, jam plačiai apsivijus jūsų juosmenį kojytėmis arba, kol vaikas mažas, išdėliojus kojeles plačiai – varliuko poza, vaiko svoris tarsi išsisklaido ir jūsų kūnui tenka mažos apkrovos dideliame plote. Vaiką nešant nusuktą nuo jūsų, jo svoris koncentruojamas viename taške, nutįsta į priekį arba žemyn. Neilgai trukus galite pajusti pečių maudimą ar nugaros skausmą.

EMOCINIAI/PSICHOLOGINIAI ASPEKTAI

7. Ar suprasite, kai vaikas pasijus blogai? Nešiojant ant rankų, instinktyviai keičiame vaiko nešiojimo pozas. Parodome pasaulį tiek, kiek vaikui malonu jį matyti, jį stimuliuoja besikeičiantys vaizdai ir garsai. Tačiau vos mažyliui sunerimus (pvz.: pradėjus jį čiupinėti ir kibinti netikėtai pripuolusiai tetulei), atsukame į save ir stipriai apkabiname – jūsų ryšys tvirtas ir greitai reaguojate į vaiko siunčiamus signalus. O kaip greitai sugebėsite reaguoti, kai vaikas nešamas nusuktas nešioklėje? Kaip pamatysite jo veiduko išraišką sutikus priešišką praeivio žvilgsnį? Net jei mažylis bandys pasisukti į jus ir gauti pastiprinantį jūsų žvilgsnį ar šypseną – jam nepavyks to padaryti. Nešioklė nusuktoje pozicijoje neleis vaikui persisukti ir  pamatyti mamos/tėčio veido. Per didelė stimuliacija nėra tinkama mažam kūdikiui.

8. Kai vaikas nešamas veidu į nešantįjį, mes apsaugome vaikelį nuo pernelyg didelės aplinkos stimuliacijos, jis kontroliuoja, kada pasukus galvytę į šoną stebėti, kas vyksta aplink, o kada jaukiai ir ramiai įsikniaubti į nešantįjį ar stebėti jo veidą. Smalsesnius ir vyresnius vaikiukus nešiokime ant klubo, o vėliau ir ant nugaros – jie galės lengviau stebėti pasaulį, bet sunerimę ar pavargę visuomet galės įsikniaubti į nešantįjį ir saugiai pasnaust.

   

ĮPROČIŲ FORMAVIMAS

9. Kuo vyresnis – tuo gudresnis. Jei mažiuką ir nedidelio svorio vaikutį įpratinote būti nešiojamu nešioklėje veiduku į išorę, bus sunkoka jį/ją „įkalbėti“ pakeisti šią poziciją kai vaikas ūgtels. Atsukti vaiką į save norėsis tuomet, kai vaikas svers 10-12 kg ir daugiau. Tiek sverti gali jau metukų vaikai, kuriuos vis dar tenka panešioti nešioklėje. Jūsų pečiai ir nugara pradės siųsti jums signalus apie tai, kad tokia nešimo pozicija vargina: greitai įskausta pečius, nugarą ir kitas labiau pažeidžiamas kūno vietas. Jei vaikas apsikabintų jus kojytėmis, jūsų svorio centrai sutaptų ir svoris labai proporcingai galėtų pasiskirstyti, nesukeldamas koncentruotos apkrovos vienai kažkuriai jūsų kūno vietai. Bet! Jei iki to laiko būsite įpratinę prie priešingo nešiojimo – vaikas gali protestuoti ir nesutikti būti nešiojamu kitaip.

10. Ant rankų nešiokime įvairiai.  Rekomendacija nešiojimo pozicijoms ir jų įvairovei: kuomet nešiojate vaiką ant rankų, be nešioklės – nešiokite visaip – ir atsuktą, ir nusuktą, ir ant pilvuko ir kaip tik judviem smagu. Kai dedate jį į nešioklę – dėkitės veiduku į save. Taip bus saugu vaiko nugarytei ir klubams, patogu jam užsnūdus, bei nebus žalojamas nešiojančiojo asmens stuburas. Tai bus tarsi judviejų susitarimas ir mažylis nežinos, kad gali būti kitaip.


VEIDUKU Į PASAULĮ - ŽAIDIMŲ AKIMIRKOMS


Nešioklę perkate ne vienam mėnesiui, ji jums ištikimai tarnaus keletą metų – tol, kol jausite poreikį nešioti savo vaiką. Tad nebijokite eksperimentuoti, susireguliuokite ją pagal besikeičiančius vaiko poreikius bei vystymosi etapus, išbandykite skirtingas nešiojimo pozicijas ir keliaukite pažinti pasaulio kartu!

Jei Jums kiltų klausimų apie nešiojimą ar nešiokles, visuomet galite mums rašyti info@nesiokles.lt arba skambinti +370 67474161

-------------------------------------------------------------------------------------

Naudota medžiaga:
https://boba.com/blogs/boba-reads : Nine Reasons Not to Carry Your Baby Facing Out https://boba.com/blogs/boba-reads/nine-reasons-not-to-carry-your-baby-facing-out

 „Saugus nešiojimas“ Gabrielė Pravilonienė https://www.facebook.com/notes/vaik%C5%B3-ne%C5%A1iojimas/saugus-ne%C5%A1iojimas/526735044092924/

www.Hipdisplazia.org

Parengė Violeta Žekonienė www.nesiokles.lt konsultantė