info@nesiokles.lt +370 674 74161
Kontaktai
0 0

Produktas sėkmingai pridėtas į pirkinių krepšelį

Kiekis
Iš viso

Krepšelyje yra 0 elementų. Krepšelyje yra 1 elementas.

Prekės iš viso
Iš viso pristatymas  Nemokamas!
Iš viso
Tęsti apsipirkimą Pereiti prie apmokėjimo
Menu

PELVIC TUCK/ SCOOP - TEISINGA VAIKO POZICIJA NEŠIOKLĖJE

Įsigijus nešynę ir dedantis ją pirmus kartus, labai dažnai mamoms ir tėčiams kirba neramus klausimas – „Ar gerai mes įsitaisę? Ar nepakenksiu savo vaikui?“.
Svarbiausia yra žinoti, kuo ypatinga naujagimio anatomija, kaip vystosi jo stuburas ir dubens kaulai ir nešioklę naudoti taip, kad pavyktų užtikrinti saugų ir taisyklingą mažylio augimą ir vystymąsi.


Kas tas „pelvic tuck“ arba „scoop“?

Labai dažnai nešioklę įsigijusios šeimos klausia, kas tai yra, kas tas „užpakaliuko susėmimas“? Pažodžiui išvertus, tai reikštų - vaiko dubens nuleidimas arba susėmimas.
Naujagimiai gimsta su natūraliu nugaros linkiu (tarsi C raidės formos) ir jiems atsipalaidavus ar miegant, tokia poza yra natūrali ir patogi.
O kai vaikas išriečia nugarytę ar ją stipriai įtempia, mums tai yra signalas, kad kažkas nėra gerai, kad mažylis patiria diskomfortą ar stresą (pvz. jam skauda pilvuką). Tikrai esate pastebėję, kad įmigęs ir atsipalaidavęs kūdikis kojeles atmeta į šonus (sulenktas per kelius), tarsi „M“ raidės forma arba vadinama  „varliuko poza“. Tai yra įprasta elgsena ir dažnai lygiai taip pat mažyliai miega ant mamos ar tėčio krūtinės.

Pav.: Natūrali besivystančio vaiko klubų ir kojyčių padėtis - "M" raidės forma.

Tokia „varliuko“ poza yra tikras sveikų klubų vystymosi garantas. Medicininiai tyrimai parodė, kad bendruomenėse, kuriose vaikai dažnai nešiojami (ant klubo ar nugaroje), yra daug retesni klubų displazijos atvejai, nes kūdikiams pastoviai yra palaikoma natūrali klubo sąnario pozicija, kuri užtikrina natūralų ir teisingą jo vystymąsi.

Grįžkime prie „Pelvic Tuck“ – dubens susėmimo.

Tai yra vaiko, esančio nešioklėje, teisingas įtaisymas joje, kuris reiškia, kad vaiko stuburas iš šono yra tarsi „J“ formos (kiti šaltiniai naujagimio stuburo formą vadina "C" raide), o iš priekio matome „M“ formos kojelių poziciją. Toks vaiko pritvirtinimas nešioklėje yra vaikui patogus, atkartoja vaiko anatominę sandarą, bei užtikrina pakankamą oro patekimą. Pagrindinis šios pozicijos tikslas yra kilstelti vaiko kelius aukščiau, leidžiant užpakaliukui kiek nusileisti, suformuojant „M formą“.

Pav. Natūrali naujagimio stuburo forma - "C" arba "J" raidės formos linkis.



Kaip suformuoti "Pelvic Tuck" arba užpakaliuko susėmimą?

Galime įsivaizduoti, kad abiem rankomis turime pasemti du ledų rutuliukus į save; įsidėjus vaiką į nešioklę pabandykite atkartoti šį veiksmą švelniai delnu ir pirštais apgaubiant vaiko dubenį. Dar galime įsivaizduoti, kad priešais save laikome dvi stiklines vandens ir tiesiog pilame iš jų vandenį.

Šiuo būdu mes pasukame vaiko šlaunikaulio galvutę į jo pagrindą. Nuotraukose parodyta, kaip tai atlikti.

„Pelvic Tuck“ arba Dubens susėmimas tampa mažiau svarbus vaikui augant ir stiprėjant. Kai vaikas vystosi, išmoksta savarankiškai sėdėti, juda visomis kryptimis nešioklėje, svarbiausia yra palaikyti jo patogią poziciją t.y., įsodinti jį taip, kad keliukai išliktų patogiai sulenkti ir prilaikomi nešioklės audinio, kad kojos nenutįstų žemyn. Vėliau nėra labai svarbu ir tai, kad nešioklės audinys nesiekia vaikui nuo kelio iki kelio – vaikštantis vaikas stiprus ir puikiai palaiko savo laikyseną, jo raumenų sistema pasiruošus vis didesnėms apkrovoms.

  


Taip pat nepamirškite ne tik „pelvic tuck“, bet ir kitų svarbių patarimų:

-vaiką nešioklėje įsidėkite pakankamai aukštai, kad nesunkiai pabučiuotumėte jo galvytę;

- sekitės pakankamai tvirtai, o pasitikrinimui – pasilenkite. Vaikas neturi tarsi pakristi nuo jūsų, jis turi likti tvirtai laikomas nešioklės struktūros;

- visuomet matykite vaiko nosytę, užtikrinkite laisvą oro patekimą į vaiko kvėpavimo takus;

- nesėdinčio vaiko nugarytė visuomet turi eiti per nešioklės nugarėlės centrą. Tuo įsitikinsite pažiūrėję į veidrodį – kojelės turi būti proporcingai išlindusios iš nešioklės t.y. jos turi būti vienodo ilgio;

- galvytės nelaikančio vaiko kaklas turi būti saugiai prilaikomas, tad pasistenkite, kad nešioklės audinys dengtų mažylio galvytę iki pusės ausytės aukščio.

Nebijokite iš naujo susireguliuoti nešioklės diržų. Visus vienodai atlaisvinkite ir vėl įtempkkite. Atrasite sau patogiausią poziciją.

Jei pirmieji kartai kelia daugiau klausimų, visuomet galite kreiptis į nešiojimo konsultantę ar į jūsų nešioklės pardavėją.



Straipsnis parengtas pagal https://www.carryingmatters.co.uk/

Nesiokles.lt tinklalapyje skelbiami tekstai, aprašymai ir straipsniai yra autoriniai. Jei Jums patiko čia randama informacija ir norite ja pasidalinti, kopijuoti savo svetainėje ar kitame šaltinyje, būtinai susisiekite su mumis.